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GST FREQUENTLY ASKED ISSUES 

NO. ISSUES RMC DECISION   

1. Issuance of invoice before effective date for 

supply made on or after effective date. 

i) No invoice with indication of GST can be issued before the implementation 

date. (sec.183(1) Goods and Service Tax Act 2014 (GSTA 2014) 

 

ii) The supplier has to account for output tax on the supply made on or after 

1/4/2015 even though invoice is issued or payment is received before 

1/4/2015. The payment received and invoice issued is taken to have been 

received or issued on 1/4/2015 (sec 183 GSTA 2014). 

 

iii) The value on the payment received or invoice issued shall be deemed to be 

inclusive of GST. 

 

iv) Claiming of input tax  

After 1/4/15, a GST registered person can claim input tax based on the 

invoice issued before 1/4/15 as long as the GST ID number of the supplier is 

stated on the invoice. 

 

2. Accounting for GST on imported services. i) S.13(4) GSTA 2014 provides that the time of supply for  imported services 
shall, to the extend covered by any payment by the recipient, be treated to 
have been made when the supplies are paid for; 
 

ii) A GST registered person however may account for output tax based on the 
date of invoice if it is issued earlier than the date of payment. 
 

iii) The value for imported services is tax exclusive. 
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3.. Claiming bad debt relief. i) A taxable person may claim bad debt relief subject to the requirements and 
conditions set forth under sec.58 of the GSTA 2014 and the person has not 
received any payment or part of the payment in respect of the taxable 
supply from the debtor after sixth months from the date of supply. 

 
ii) The bad debt relief must be claimed immediately after the expiry of sixth 

months from the date of supply.  
 

iii) If the bad debt relief is not claimed immediately after the expiry of sixth 
month, than the taxable person must apply in writing for Director General’s 
(DG) approval on his intention to claim at a such later date.. 

 

iv) The word ‘month’ in sec.58 refers to calendar month or complete month –  

 

       Example: Invoice issued at 15th January 2017.  The sixth month expires at 

the end of Jun and the bad debt relief must be claimed immediately in July 

taxable period.  

 

 

 

 

 

 

4. Royalty 

If royalty has already been included  into the 

customs value during importation, what is 

the GST treatment on royalty under sec. 13 

GSTA 2014? 

i) Supply of royalty is a supply of services. 
 
ii) GST need to be accounted for on any payment made in relation to imported 

goods, however if the royalty has been included into customs value when 
the declaration was made at the time of import, no GST on such royalty 
need to be charged separately as imported services. 

15/1/14
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5. GST treatment on drop shipment - 

i) Local company X purchases goods from 

overseas supplier and later sold the 

goods to local customer B and issue an 

invoice (local invoice). The local 

company X requests the overseas 

supplier to deliver the goods direct to 

his local customer B.  

 

Whether the supply by the local 

company X to the local company B 

subject to GST? 

 

 

The supply made by the local company X to the local company B is an out of 
scope supply if – 
 
 

(a) there is proof that the transfer of ownership of the goods took place 

outside Malaysia and before the goods are imported into Malaysia 

(through shipping document); and  

 

(b) the import declaration was in the name of the local company B and the 

value of the imported goods was based on the local invoice. 

 
 

 ii) Local company X purchases goods from 
a local manufacturer M and request the 
local manufacturer M to export the 
goods to his overseas customer. 
 
Whether the supply by the local 
manufacturer M to the local company X 
subject to GST? 
 
 

i) The supply made by the local manufacturer M to the local company X is a 
standard rated supply, because the transfer of ownership of the goods took 
place in Malaysia; 

 
ii) The supply made by the local company X to his overseas client can be zero 

rated if the export declaration was in the name of the local company X. 
 

 

 iii) Company ABC in Malaysia (not in 
Designated Area @ DA) purchases 
goods from company XYZ in Shah Alam 
and request the  company XYZ to send 
the goods to ABC’s client (MRS 
company) in Langkawi (Designated 

i) The supply made by company XYZ to company ABC is a standard rated 
supply because the transfer of ownership of the goods took place in 
Malaysia and not in DA; 
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Area) 
 
    Whether the supply made by the 

company XYZ to company ABC subject 
to GST? 

 

ii) The supply made by company ABC to his client (MRS company) in 
Langkawi can be zero rated if the export declaration was in the name of 
company ABC. 

 

6. Foreign exchange 

Can businesses use any exchange rate for 

transaction involving foreign currency? 

i) Paragraph 5 of 3rd Schedule of the GSTA requires business to convert the 

foreign exchange into ringgit – 

 

a) In the case of supply, at the selling rate of exchange prevailing in 

Malaysia at the time the supply takes place; or 

 

b) In the case of importation of goods, at the rate of exchange determined 

by DG at the time applicable for the calculation of customs duty or 

excise duty and valuation  

 
ii) Therefore, for imported goods, irrespective whether the importer is GST 

registered or not, he must use the exchange rate determined by the DG; 
 

 
iii) In the case of local supply – 

 

a) The businesses may use any of the following exchange rates 
published by – 

  
i. BNM; 

 
ii. any commercial banks in Malaysia or any other banks 

registered under BNM; 
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iii. news agencies e.g Bloomberg, Reuters, Oanda; 
 

iv. foreign central banks e.g European Central Bank and Federal 
Reserve Bank of New York. 

 
b) The exchange rate must be – 
 

i. the prevailing exchange rate (selling rate) corresponding to the 
time of supply; 

 
ii. consistently used for internal business reporting and 

accounting purposes; and 
 

iii. used consistently for at least one year from the end of the 
accounting period in which the method was first used. 

 

c) If a GST registered person wants to use an exchange rate other 
than the rates as in subparagraph iii(a) above, he must apply in 
writing to the Director General for his approval. 

 
 

7. Financial Guarantee Contract: 

 
Financial guarantees in relation to loans or 
payables of subsidiary companies provided 
by the Company for no compensation, 
where the fair values are accounted for as 
contributions and recognised as part of the 
cost of investment in subsidiary companies. 
 
What is the GST treatment on this supply? 

This type of guarantee is not within the scope of financial services under GSTA 
2014 and such supply is to be standard rated supply.  
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8. GST treatment on Office holders/ 
directors’ fees 

i. ‘Business’ under section 3(1) includes any trade, commerce, 
profession, vocation or any other similar activity, whether or not it is for 
profit. 
 

ii. Section 3(5) GSTA 2014 provides where any person, in carrying on any 
trade, commerce, profession, vocation or any other similar activity 
accepts any office, any services supplied by the person as the holder of 
the office shall be treated as supplied in the course or furtherance of 
trade, commerce, profession, vocation or any other similar activity. 

 

iii. Office holder/director’s fees is subject to GST when a person is carrying 
on a profession or vocation and he is – 
 
(a) employed under contract for service; and 

(b) accept the position of a holder of an office in his personal 

capacity; 

 

9. Adjustment with credit or debit note 

 
 
For supply of utilities, telecommunication, 
TV paid broadcasting services and other 
similar supplies, can adjustment be done 
in the next billing instead of issuing credit 
or debit note? 

i. According to Goods and Services Tax Act 2014, a taxable person making a 
taxable supply to another taxable person shall issue a credit or debit note 
and make adjustment in his return when there is a change of any 
consideration. 
 

ii. However, for supply of utilities, telecommunication, TV paid broadcasting 
services or other similar supplies made to end consumer who is a non-GST 
registered person, adjustment can be made in the next billing instead of 
issuing credit or debit note. 

 
 


